A creative distribution of mirrors that enticing the glimmer of light of an apartment in Spain

Architects: Miel Arquitectos, STUDIO P10
Location: Barcelona, Spain
Year: 2017
Area: 699 ft²/ 65 m²
Photo courtesy: José Hevia
Description:

“Two windows facing a party wall, our point of reference, the beginning of the project… Where serendipity arose and focused our purpose.

Parlament19 is our experiment with reflective ergonomics. A creative distribution of mirrors enticing the glimmer of light, which cautiously entered this third floor Sant Antoni apartment. Inviting the trees and the nature of the barrio into the space.

We extended this design strategy to the internal distribution of space. Positioning a cube of mirrors, acting as a kaleidoscope of light at the geometric hinge of the apartment. Internally, this golden cube houses those apartment services that can be utilised without natural light – the kitchen & two en-suite bathrooms. Externally, it creates the illusion of space that spreads to the bedrooms and communal areas.

Upon entry, the cube acts as a gatehouse inviting the visitor into it’s magnified surroundings.

Carefully balanced, the layout of Parlament19 rotates around the centrally boxed kitchen and bathrooms. It consists of a living / dining room & balcony, adjacent to a bedroom en-suite.

The final area, situated in the quieter internal mezzanine, consists of a bedroom, office / dining room and bathroom. Through a combination of sliding doors and curtains the space connects and disconnects from the rest of apartment, adapting to a social or intimate function. A smattering of golden touches adds warmth and luminosity to the space in the form of structural reinforcements, handles, switches & fissures. Parlament19 deepens our convictions that surprise is the best tool to enrich and rediscover. Where a closet (let’s imagine Narnia) waits at the end of the room with a whole universe inside. What was hidden behind the golden flash in the Pulp Fiction briefcase? We are on it!”